Provincie Limburg draagt 5M Euro bij aan de realisatie van ZON-PTC

27 juli 2016

Door middel van een achtergestelde lening van 5 miljoen euro draagt de provincie Limburg bij aan de realisatie van ZON-PTC.

Kankerpatiënten kunnen als alles volgens plan verloopt vanaf eind 2018 in Maastricht terecht voor protonentherapie. Om de bouw van het Zuidoost Nederland Protonen Therapie Centrum, kortweg ZON-PTC, mogelijk te maken, wil het College van Gedeputeerde Staten een achtergestelde lening van 5 miljoen euro verstrekken. In september wordt dit besluit voor akkoord aan Provinciale Staten voorgelegd.ZON-PTC wordt onderdeel van MAASTRO clinic, een onafhankelijke organisatie voor radiotherapie op de Brightlands Maastricht Health Campus. Het Maastricht UMC+ ondersteunt ZON-PTC. Met de komst van ZON-PTC krijgt Maastricht één van de vier centra, aangewezen door Rijk, die in Nederland protonentherapie aanbieden. Protonentherapie - het bestralen van tumoren door middel van protonen in plaats van fotonen* - heeft als voordeel dat gezond weefsel rond een tumor minder beschadigd raakt waardoor de patiënt minder last heeft van bijwerkingen. Het centrum biedt hiermee een belangrijke nieuwe therapie voor kankerpatiënten in Limburg en Zuid-Oost Nederland. ZON-PTC kan straks 400 patiënten per jaar behandelen. Deze behandeling wordt door de zorgverzekeraars vergoed. De andere drie centra worden gevestigd in Groningen, Amsterdam en Delft.Euregionaal centrum voor protonentherapie
Door middel van de achtergestelde lening van 5 miljoen euro draagt de provincie Limburg bij aan de realisatie van ZON-PTC. De totale kosten van het project bedragen 40 miljoen euro. Andere financiers zijn MAASTRO clinic, Maastricht UMC+, banken en NV Industriebank LIOF. Gedeputeerden Twan Beurskens (Economie) en Ger Koopmans (Financiën) zijn verheugd dat met deze investering ook een belangrijke impuls wordt gegeven aan de Maastricht Health Campus. Naast de ontwikkeling van Brains Unlimited, de Maastricht Studie en de Instituten MERLN en M4I (project LINK) is ZON-PTC wederom een nieuwe mijlpaal voor de Limburgse kenniseconomie en specifiek de Life Sciences.


Lees ook het:

Persbericht van de Provincie Limburg

Artikel in Financieel Dagblad 27 juli 2016

Beluister het interview met Maria Jacobs, RvB ZON-PTC, uitgezonden op Radio 1